AI-STUDIO! Mitä tekoäly tekee Euroopassa?

Paikka: Tiedekulma Stage (Yliopistonkatu 4) ja verkossa. 

Aika: Keskiviikkona 29.5. klo 13:00-15:00

Striimilinkki: https://tiedekulmamedia.helsinki.fi/fi/web/tiedekulma/player/webcast?eventId=291265341 

Vahvistetut panelistit: Rosa Meriläinen (Vihreä liitto), Joonas Kiviranta (Perussuomalaiset), Miapetra Kumpula-Natri (SDP) ja Anna-Mari Wallenberg (valtiovarainministeriö)

Tekoäly pulpahtaa nyt esiin kaikkialla. Yhtäällä se on tehokas ja nokkela työkalu, toisaalla tunteeton ja näkymätön vallan väline. Tekoälyn puolestapuhujat lupaavat taloudellista kasvua ja täsmällisempää tietoa, mutta tekoälyn avulla kehitetään myös tarkempaa valvontaa, propagandaa ja tehokkaampia aseita. Tekoälyn voi valjastaa kielimuurien ylittämiseen tai mielenterveysneuvontaan, mutta se voi tehdä meistä entistä riippuvaisempia teknologiasta, jonka toimintaa emme kovin hyvin ymmärrä.

Tämän nopean kehityksen keskellä Euroopan Unioni sai juuri valmiiksi tekoälyn sääntelyä tukevan asetuksen, jonka toimeenpano on avainasemassa tulevina vuosina.

AI STUDIO! Mitä tekoäly tekee Euroopassa? tuo yhteen eurovaaliehdokkaita, tekoälyn tutkijoita ja kaikkia muita tekoälyn läpimurrosta innostuneita ja huolestuneita Tiedekulmaan luotaamaan tätä lupausten ja riskien horisonttia:

Mitä tiedämme tekoälystä? Kenen ennustuksiin ja lupauksiin luotamme? Mitä teemme tekoälyllä, mitä se tekee meillä? Mitä annamme tekoälyn tehtäväksi? Miten tekoälyn soveltamista pitäisi valvoa ja kuka säännöistä päättää

Panelisteina mm. Rosa Meriläinen (Vihreä liitto), Joonas Kiviranta (Perussuomalaiset), Miapetra Kumpula-Natri (SDP) ja Anna-Mari Wallenberg (valtiovarainministeriö).

Tilaisuuden järjestää Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama SHIELD-ohjelma, joka tutkii yhteiskunnallista turvallisuutta ja luottamusta algoritmien aikakaudella. Ohjelman neljä monitieteistä konsortiota DECA, Generation AI, REPAIR ja Trust-M tuottavat uutta tietoa algoritmisten järjestelmien haavoittuvuuksista ja onnistuneista sovellutuksista sekä ratkaisumalleja siihen, miten algoritmisia järjestelmiä voidaan hyödyntää yhteiskunnassa vastuullisesti ja ihmisten oikeuksia ja osallisuutta kunnioittaen.

Tilaisuus on suomenkielinen ja suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Lämpimästi tervetuloa! 

Edellinen
Edellinen

26.8. REPAIR Scholarly Talk by Tamar Sharon

Seuraava
Seuraava

29.5. Hyvinvointivaltio, takana loistava tulevaisuus? Minna van Gervenin tervetuliaisluento